HÖSTPROGRAM 2017

Höstprogrammet 2017

Höstprogrammet 2017 i korthet

12/8                   Workshop hos Trivselträdgårdar

26/8                   Trädgårdsbesök Fornudden och Trädgårdshuset

2/9                     Växtloppis på Tyresöfestivalen

18/10                 Perenner från vår till höst, Ann Catrin Thor

16/11                 Trädgård – en lisa för själen, Annika Christensen

Lö 12/8 Workshop hos Trivselträdgårdar

Workshop hos Trivselträdgårdar

För två år sedan hade vi en uppskattad workshop hos Trivselträdgårdar vid Strandallén. Det var nästan ingen hejd på vilka olika saker man kunde göra med armeringsnät och lite skrot som vi fick plocka åt oss på platsen. Tyvärr blev det lite kö till svetsfunk­tionärerna Lennart och Olle, men det förstörde inte stämningen eller kreativiteten.

Nu tycker vi det är dags att göra något handfast igen, och Trivselträdgårdar föreslår att vi jobbar på temat växtstöd.

Armeringsnät och armeringsjärn kommer att finnas på plats, och ingår i avgiften. Om du har andra idéer, så ta med eget material. (Avgiften justeras därefter!)

Lennart från TTS och Wille från Trivselträdgårdar hjälper till med svets­ningen och om det blir dåligt väder så finns det plats i verk­staden.

Max 12 deltagare, minst 6. 

Tid: lördag 12 augusti kl. 10-15.

Plats: Trivselträdgårdars gård/verkstad, Strandallén 4

Avgift: 120:- inkl. visst material enligt ovan samt fika med hem-bakat. Ta med lunchmacka! 

Anmälan senast 8/8

till Lennart 08-742 3405 eller via e-post till föreningen,

info@tyreso-tradgardssallskap.se

Lö 26/8 Trädgårdsbesök i Tyresö

Trädgårdsbesök i Tyresö

Ett verkligt fint tillfälle för våra medlemmar att besöka enträdgårdspärla i våra hemtrakter. Vi samåker i egna bilar och intar lunchfika i Veronicas trädgård. 

1. Veronica i Fornudden

Stor kuperad trädgård med allt utom köksträdgård! Här finns vattenfall, dammar, grupper med olika stilar som japanskt, engelskt och stora perennrabatter. Här finns många sittplatser, så vi tänker att vi intar en lunchfika här innan vi åker till nästa ställe.

2. Trädgårdshuset i Skarpnäck

Tack vare en insats från Veronica får vi 20% rabatt på plantor i handelsträdgården! 

 

Tid & plats: Lördag 26/8. Samling vid Bygmas P-plats Lindalsvägen 1, kl. 10.

Avgift: Ingen avgift, utom reskostnaden på ca 36:-/bil, som delas med antal personer i bilen.

Kom ihåg att ta med lunchfika!

Anmälan senast 23/8 till Ingeli 08-770 1099eller via e-post till föreningen. 

Lö 2/9 Växtloppis på Tyresöfestivalen

 Växtloppis på Tyresöfestivalen

Hoppas ni har gott om plantor att skänka till höstens växtmarknad/-loppis på Tyresö­festivalen! Där visar Tyresös föreningar upp sig och ordnar olika aktiviteter och vårt bidrag är just växtloppis. Våra medlemmar får som vanligt ”byta” till sig plantor helt gratis, medan andra får betala 10-20:-/planta till föreningen. Lite större och/ eller mer sällsynta exemplar tar vi 20:- för - även av medlemmar.

Tid: Lördag 2/9 Kl. 12-17 vid föreningsgården Kvarnhjulet, bakom B-huset.

Inlämning: från kl. 11:00, etikett med namn och blomfärg på varje planta.

Kontakt: För mer information, ring Eva 070 942 8716.

Kom ihåg medlemskortet!

On 18/10 Perenner från vår till höst

 Perenner från vår till höst

Ann-Catrin Thor, tidigare rådgivare på Svensk Trädgård, tar oss med på en inspirerande resa genom årstiderna i trädgården. På vägen noterar vi ett antal säkra perenner för olika ståndorter under våren, försommaren, högsommaren och hösten. Vi får också tips på en och annan rar sort att komplettera med efter sinne och lust. Ann-Catrin är också trädgårdskribent och en känd röst i P4 Extra.

Tid: Onsdag 18/10 kl. 19-21.

Plats: Tyresö Föreningsgård Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B, Nyforssalen

Avgift: 90:- (medlemmar 60:-) inkl. fika och hembakat.

Anmälan senast 12/9 till Riitta 08-770 74 12 eller via e-post till föreningen. 

 

To 16/11 Trädgård – en lisa för själen

Trädgård – en lisa för själen

Annika Christensen från Helsingborg, trädgårdsfotograf och -skribent, gästar Tyresö Trädgårdssällskap för att sprida lite ljus i höst­mörkret.

Vad är det i trädgården och naturen som gör att vi mår så bra? Annika berättar om hur hon rehabiliterade sig i trädgården efter en långtidssjuk­dom och ger flera bra tips på hur man kan hämta kraft och stressa ner i sin egen trädgård.

Annika har medverkat i ett antal trädgårdsböcker och skriver sedan 17 år dagbok i Allt om Trädgård. Hon kommer också att bjuda på inspirerande tips från sin bok Trädgård i kruka; vad kan vi ha i krukorna på våren, sommaren, hösten och vintern.

Med stämningsfulla bilder bjuder hon på en härlig trädgårdskväll.  Det finns alltid något att njuta av – bara vi ser det. 

Föreläsningen är ett inslag i Tyresö kommuns satsning ”Kultur i höst­mörkret” vecka 46.

Tid: Torsdag 16/11 kl. 19-21.

Plats: Tyresö Föreningsgård Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B, Nyforssalen

Avgift: 90:- (medlemmar 60:-) inkl. fika och hembakat. 

Anmälan senast 12/11 till Mariana 0733 225 449 eller via e-post till föreningen

Styrelsemedlemmar

Är du vår nya styrelsemedlem?

En ideell förening som vår drivs av frivilliga insatser av en styrelse – i vårt fall nio personer. Vi får testa på olika yrkesroller och har hjärtligt roligt på vägen. Andra medlemmar hjälper till med tillfälliga insatser, och tidigare styrelsemedlemmar har en tendens att ta på sig ett begränsat men dock löpande ansvar för en eller annan uppgift i verksamheten. Det som driver oss är kärleken till trädgårdslivet och möjligheten att ordna trevliga tillställningar för andra med samma intresse. Vi är stolta över att år efter år lyckas få ihop intressanta och trevliga program. Utan en och annan eldsjäl skulle det kanske inte lyckas så bra, men bara eldsjälar skulle inte hålla verksamheten vid liv så länge – i en arbetsgrupp behövs också vanliga idoga, ordningssamma själar för att allt ska rulla på enligt planen.

En viktig kugge i verksamheten är valberedningen – de måste hela tiden hålla utkik efter nya potentiella styrelseledamöter. Genom en snabb enkät har vi kunnat konstatera att det är ovanligt att själv anmäla intresse för styrelsearbete, men när man väl får frågan så är det sällan det behövs lång betänketid. Här kommer några ord från vår valberedning.

Vi är tre personer i valberedningen och på alla aktiviteter kommer någon av oss att finnas med. Om vi tar kontakt med dig så är det inte för att starta någon övertalning, utan för att ge dig en chans att ställa frågor och signalera eventuellt intresse (eller ointresse) att delta i styrel­searbete - nu eller senare. 

Det här är vi i valberedningen:

Kerstin Segerfjord, gruppledare, bor i Raksta, Tyresö. Tel: 0708 205 395

Clary Färndahl, bor i Farsta. Tel: 0702 310 221

Olle Ekström, tidigare styrelseledamot, bor i Vendelsö. Tel: 0736 426 746