Detta har hänt 2014

Fröbyte 21/1

20 personer kom till det traditionsenliga fröbytet. Det var en trivsam kväll med mycket idéutbyte - och gott fikabröd. Tre  presentkort från Impecta lottades ut.

To 20/2 Trädgårdens makt och maktens trädgårdar

Elisabeth Svalin Gunnarsson - proffsig som vanligt - berättade om hur trädgårdskonsten har influerat samhällsutvecklingen i olika skeden i historien, allt i från Adam och Eva i lustgården - till Art & Crafts-rörelsen i början av 1900-talet. 33 personer mötte upp.

 

Ti 4/3 Magnifika magnolior och Magnoliavandring i mitten av maj

Vi hade bjudit in en av våra mest kända magnoliaexperter – John Lennart Söderberg  och han hade verkligen förmågan att göra ämnet intressant. 45 personer kom till mötet som hade kunnat bli hur långt som helst, men vi var tvungna att passa parkeringstiderna!

Den planerade Magnoliavandringen i John-Lennarts trädgård fick dock ställas in - bara två dagar innan frös alla blommorna!

Ti 11/3 Årsmöte - och föredrag om bin

Årsmötesförhandlingarna leddes av Kerstin Pettersson som ordförande, från 18:30 - 19:30
Eva Hallberg var sekreterare. 33 medlemmar kom till mötet.

Vi tackade av Marie Törnblom som ordförande och valde Sanna Brolin som efterträdare.
Vi tackade också av Kristina Rilbe och som suppleant och valde Anna Wahlund-Larsson som efterträdare.

Därefter tog vi fikapaus med goda mackor och kaka. Under tiden hade vi också idéfångst och lottdragning. Många fina vårblommor hade skänkts av Tyresö Handelsträdgård och Solhaga Garden.

Ordförande i Farsta-Södertörns biodlar­förening - Nils-Erik Persson - berättade därefter om binas liv och leverne och vad vi ska odla för att de ska trivas hos oss. Mycket intressant upplägg, faktiskt.

Kvällen avslutades strax innan 21:00.

10/4 Jorden, komposten och trädgårdens kretslopp

André Strömqvist, känd från Allt om Trädgård, höll ett intressant och föredrag med bilder och erfarenheter från den egna kolonitäppan i Bromma. 60 personer kom till mötet och alla verkade nöjda, trots att André stakade sig ibland och hade svårt att läsa sina noteringar. Mec charm och humor klarar man även sådana situationer. Men framför allt lyckades André göra ämnet enkelt och praktiskt tillämpbart. Vi höll till i stora salen - Nyfors.

Lö 24/5 Växtmarknad i Trollbäcken

Vi hade växtmarknad mellan kl 11 och 13 vid El-Tjänst i Trollbäcken.

Mindre folk än förra våren helt klart - om det berodde på den ändrade tiden eller konkurrens från Medeltidsdagarna i en annan del av Tyresö. Men merparten av plantorna bytte ägare och 24 personer gjorde tipsrundan på tema kryddörter.

 

Lö 14/6 Trädgårdsresa till Roslagen

Det var en jättefin resa även i år. 57 glada passagerare (extralång buss), jättetrevlig chaufför från Tyresö Buss, fint väder och jättefina trädgårdar. Kanske måste vi förenkla betalningen av lunchen framöver - det tar onödigt mycket av lunchtiden.
Följande "hållplatser" hade vi på resan.

Eva Johansson i Grovsta Båtsmanstorp. Torp från 1850-talet med gamla äppelträd och nyanlagd trädgård. 100-talet olika rosor, pioner, perenner, buskar och prydnads­träd. Damm med guldfiskar, skuggpartier.

Margareta Rodensjö, Lågarö-örn, Rådmansö. Sommarstuga vid skogsbryn, stor naturträdgård med rosor, klematis och pioner. Surjordspartier med rhododendron, magnolior och lundväxter bland olika barrträd. Växthus och damm med fisk. Även ängspartier, stenpartier, grönsaksodling och kaktusodling. Frösår udda sorter, gärna på gränsen till härdiga. En vit klematis fick oss att tappa andan helt.

Kröns Trädgård i Älmsta- mycket trevlig och välfylldhandelsträdgård. Vi var där ett par timmar men tiden försvann fort. En del passade på att köpa glass och ost i gårdsmejeriet som låg bara 500 meter bort. Vi fick fem riktigt fina plantor till skänks för lotteriet.

Yvonne Liström, Solvalla Almunge – trädgård med spännande växtval, speciellt vad gäller träd och buskar. En fantastisk trädgård i en gammal bondgård med en mycket imponerande damm invid en bergsklack. En gul-orange ros Cappucino väckte ha-begäret hos många. "Lugn" var ett återkommande omdöme om trädgården.

Sö 29/6 Tusen Trädgårdar

Hela Sveriges Trädgårdsdag ”Tusen Trädgårdar” arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Trädgårdsriket (Gunnel Carlsson).

Sex personer i TTS medverkade och höll sin trädgård öppen för allmänheten. Träd­gårdarna fanns registrerade i Trädgårdsrikets databas. Dessutom fanns (finns) dessa fem trädgårdar beskrivna på TTS webbsida. Vi hade också gjort en karta med adresser och kort beskrivning, som fanns till hands i alla de sex trädgårdarna.

Det var fint väder, men lite kyligt på eftermiddagen - inget regn i alla fall!
Och det var mycket folk ute och tittade på våra trädgårdar:

  • Sanna Brolin, Sköndal - 206 besökare
  • Ingrid Granéli, Krusboda - 187 besökare
  • Lena Hjelmerus, Vidja, Ågesta - 111 besökare 
  • Mariana Sjöberg, Österhaninge - 197 besökare
  • Gunnel Sjöstedt Karlsson, Älta - 125 besökare
  • Ingeli Åkerberg, Trinntorp - 90 besökare