Årets perenn 1997-2015

2016 Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola


En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar Årets perenn 2016 perfekt i de mindre sammanhangen.
Liten kärleksört är en mycket härdig, snabbt kuddbildande perenn, cirka 10 cm hög. Skott och blomställningar växer horisontellt. – Bladen är tjocka och grågröna, ibland med inslag av blått eller violett. De stjärnlika blommorna sitter många tillsammans i luftiga blomställningar. Den enskilda blomman skiftar på ett charmigt sätt nyans med utvecklingsstadium. Först är den rödviolett med ett särskilt mörkt mittparti, men den ljusnar efterhand och blir rosa.

Tidigare år

Tidigare år:

2015: Vit Skogsaster, Aster divaricatus

2014: Vårälväxing, Sesleria heufleriana

2013: Daglilja, Hemerocallis i olika varianter

2012: Blå bolltistel, Echinops bannaticus
2011: Blomsterfunkia, Hosta fortunei

2010: Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius

2009: Gullnattljus, Oenothera fruticosa

2008: Vit fläcklungört ”Sissinghurst White”

2007: Jättetåtel, Molina arundinacea

2006: Kransveronika, Veronicastrum virginicum

2005: Stjärnflocka, Astrantia major

2004: Sköldpaddsört, Chelone obliqua

2003: Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha

2002: Blodnäva, Geranium sanguineum ”Max Frei”

2001: Ulleternell, Anaphalis triplinervis

2000: Kärleksört, Sedum “Matrona”

1999: Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

1998: Röd solhatt, Echinacea purpurea ”Magnus”

1997: Stäppsalvia, Salvia nemorosa


2015 VIT SKOGSASTER, Aster divaricatus

Den vita skogsastern är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!

ÅP

2014 VÅRÄLVÄXING, Sesleria heufleriana
En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!
Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!
Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.
Skötselfri och intressant hela året. En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!


2013 Daglilja, Hemerocallis


Daglilja i sju varianter


Perennagruppens motivering:

Mångfasetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädje i alla lägen.


Arctic Snow, Strawberry Candy, Pandoras Box,
Pardon Me, Mauna Loa, Happy Returns och Summer Wine
- sju underbara sorter - en för varje dag i veckan!
 
Se bilder på Perennagruppens hemsida .
Pandoras Box, se de sex andra på Perennagruppens hemsida.

2012 Blå Bolltistel, Echinops bannaticus

Blå Bolltistel
En formstark stjärna som förlänger säsongen med sina svävande glober över den soliga rabatten!

2011 Blomsterfunkia, Hosta fortunei

Perenngruppens motivering:
En formstark, tålig perenn som skapar struktur och spännande färgspel i halvskuggiga lägen. Blomsterfunkian är en klassiker med stora variationer. Den har många användningsområden, all tfrån att vara ett smycke i den stilren japaninspirerade trädgården till marktäckare i halvskuggiga lägen, som tålig kontrast till stenar och vatten, i rabatter och som en mjuk följeslagare längs skuggiga stigar.

2010 Koreansk Plymspirea, Aruncus aethusifolius

Koreansk plymspirea trivs såväl i väldränerade stenpartier som i skuggiga, fuktiga lundmiljöer.

http://194.47.52.113/janlars/perennagruppen/aruncus9.jpg

2009 Gullnattljus, Oenothera fruticosa

Gullnattljus fångar blicken och överraskar i rabatten med sina solgula blommor. De har en märkvärdig lyskraft, speciellt under ljusa sommarnätter.


2008 Vit Fläcklungört, Pulmonaria officinalis

Vitblommande fläckig lungört breder ut sig som ett silverskimrande täcke över marken. Bladverket lyser i skuggan och ger stilfull kontrast i blandade planteringar. Under våren bjuder Årets Perenn på ljuvlig, bländvit blomning.


2007 Jättetåtel, Molinia arundinacea

Jättetåtel är ett ståtligt, vajande prydnadsgräs med fantastiskt sirliga vippor. En skönhet med skulptural form som inbjuder till spännande planteringar.


2006 Kransveronika, Veronicastrum virginicum

Kransveronika - gammal trädgårdsväxt som blivit ny trend.
Den smäckra och ståtliga kransveronikan har utsetts till Årets Perenn 2006. Med underbar sensommarblomning, frisk grönska och makalös dragningskraft på fjärilar är den värd all uppmärksamhet.


2005 Stjärnflocka, Astrantia major

Stjärnflocka, Astrantia major, är underbar i rabatter och ängar. Den väver sig in bland andra växter och ger mjuk fyllighet. Blomningen varar länge och ger ljuvliga bidrag till buketter.

2004 Sköldpaddsört, Chelone obliqua

En utsökt vacker rabattperenn som är frisk, stark och livskraftig utan att breda ut sig på andra växters bekostnad. Dessutom stadig nog att stå för sig själv i alla väder.

2003 Rödbladig Alunrot, Heuchera micrantha

2002 Blodnäva, Geranium sanguineum

Årets Perenn 2002 är en färgsprakande solälskare. Blodnävan med sortnamnet ‘Max Frei’ bildar en frodig grön matta med mängder av lysande, rödvioletta blommor. Under höstmånaderna övergår bladverket i flammande rött.

2001 Ulleternell, Anaphalis triplinervis

Ulleternellens silvergrå toner harmoniserar väl med både starka färger och milda pasteller. De vita blommorna lyser under lång tid, växten är lättodlad och passar i de mest skiftande sammanhang.


2000 Kärleksört, Sedum 'Matrona'

Kärleksört är en välkänd och älskad perenn. Med sorten 'Matrona', som valts till Årets Perenn 2000, har kärleksörten fått en ny dimension. Det eleganta bladverket skiftar i brunröda nyanser och blommorna har en alldeles egen, intensivt rosa ton.

1999 Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis


Årets Perenn 1999, jättedaggkåpa, är ypperlig som kantväxt, marktäckare och som vävarväxt i rabatterna. De mjuka grågröna, handflikiga bladen och de frikostiga vipporna med mängder av små limegula blommor, döljer naken jord och kala grenar i rabatten och ger sällskapsväxterna ett skönhetslyft. Den är fantastiskt användbar när det gäller att skilja "svåra" blomfärger åt och att förstärka färg, form och skönhet hos andra växter.
1998 Röd Solhatt, Echinacea purpurea

Färgstark röd solhatt lockar fjärilar och bin

Röd solhatt är en av sensommarens skönaste perenner. Det är en värmeälskande läkeväxt, som uppvaktas flitigt av fjärilar och bin.

Den svenska sorten ‘Magnus’ har särskilt mustiga färger och den vackraste formen. ‘Magnus’ har därför valts till Årets Perenn 1998.

1997 Stäppsalvia, Salvia nemorosa

Den härliga stäppsalvian är Årets Perenn 1997. Stäppsalvia är lätt att kombinera med andra perenner. Här en utsökt komposition i blått, vitt och rosa med stäppsalvia i förgrunden.