ENGELSKA TRÄDGÅRDAR

Från föredrag av Kaijsa Eiworth 23/4 2008

Kaijsa Eiworth visade till att börja med några bilder från Chelsea Flower Show. De jag minns mest är ”The wrong garden” och den med en uppbyggd tegelmur – det lär vara 10 grader varmare på solsidan!

Sedan begav vi oss till Hampton Court med en butik vid varje visningsträdgård. Vi besökte också Barnsley House med Rosemary Verey, som trycker på att huset och trädgården ska gå i samma stil – om det nu gäller arkitektur eller tidsepok. Hennes köksträdgård omfattade ett antal rum. Mycket buxbom, men också en originell rabattkant av ljusgröna och röda salladsblad med lite lavendel här och där.

Hestercombe House & Gardens var nästa anhalt - en Jekyll & Lutyens-trädgård. Edwin Lutyens stod för den arkitektoniska formen och Gertude Jekyll målade med växter. Hon var inte så låst på buxbom utan anlade gärna kanter av t ex bergenia. En pergola med rosor och clematis och vid fötterna hade de helgonört och lavendel – vi kunde ju inte känna doften men Kaijsa lyckades ändå att förmedla hur det känns att stå där.

Därefter anlände vi till Hadspen House – med en 750 m lång rabatt som Nori och Sandra Pope byggt upp med färg som bärande tema. Kaijsa sa att paret Pope också tänkt i musikaliska termer när de utformade rabatten. Intressant också att ta vara på den missfärgning i blodrött som uppstår när regndroppar träffar kronbladen på rosen 'Sally Holmes' – och matcha den med fingerborgsblomman Digitalis purpurea, i exakt samma blodröda färg som den missfärgade rosen.

Sedan: Kingsdon Nursery Garden med Patricia Marrow – hon som tagit fram olika sorters vallmo – bla Patty´s Plum.

Hidcote Manors blev nästa anhalt – enligt många en ”manlig” trädgård – stora penseldrag och kanske ett manligt sätt att bre ut sig och ta plats. Imponerande med en buxbomsrundel med några vita fluffiga blommor i mitten liknade faktiskt en fontän.

Vi besökte också Heale Garden–med tydliga japanska inslag i form av bro, paviljong (tehus) etc som byggts upp av en fd japanambassadör.

Hever Castle – det slott där Ann Boleyn bodde drivs av en rik privatperson som inte dragit sig för att bygga upp en liten by runt slottet – med tidstypiska hus – invändigt toppmoderna, förstås. 

Mottisfont Abbey, en gammal klosterträdgård, hade man mitt i den gamla köksträdgården skapat en fantastisk rosenträdgård - i sällskapmed fina perenner.

Till sist landade vi i King John´s Lodge - ett Bed & breakfast for Garden Lovers. Vi fick också veta vad en ”aha-ditch” är för något och hur de håller fåren på plats.

Se även adresslistan nedan.

 • Barnsley House skapad av Rosemary Verey, ca 6 km nordöst om Cirencester i Gloucestershire
 • Hidcote Manors skapad av Lawrence Johnstonca 5 km nordöst om Chipping Camden i Gloucestershire
 • Hestercombe Gardens skapad av Gertrude Jekyll och Edwin Lutyensca 6 km nordöst om Taunton i Somerset
 • Hadspen Garden and Nursery skapad av Nori och Sandra Pope, ca 5 km nordväst om Wincanton, 3 km sydöst om Castle Cary i Somerset
 • Kingsdon Nursery Plantskoleägare Patricia Marrow, ca 3 km sydöst om Somerton i Somerset Beställ tid för besök
 • Heale Gardens skapad av ambassadör Louis Greville, ca 7 km norr om Salisbury i Wiltshire
 • Hever Castle and Gardens Här föddes Anne Boleyn, ca 2 km sydost om Edenbridge, Kent
 • Mottisfont Abbey Berömd rosenträdgård, ca 7 km nordväst om Romsey i Kent

Och här kommer ytterligare adresser för den som vill göra trädgårdsresa till England:

 • Köpa trädgårdsböcker eller biljetter till Chelsea Flower Show, Hampton Court Flower Show och många fler trädgårdsutställningar:The Royal Horticultural Society, www.rhs.org.uk
 • Veta när olika trädgårdar har ”Öppet Hus”:
  The National Garden Scheme, www.ngs.org.uk
 • Besöka Barnsley House - eller boka rum på hotellet:, www.barnsleyhouse.com
 • Hitta Bed & Breakfast for Garden Lovers:, www.specialplacestostay.com

Oumbärliga böcker inför trädgårdsresa:

 • The good Gardens Guide, utkommer varje år
 • Gardens of England and Wales open for Charity - kallas bara The Yellow Book, utkommer varje år
 • Brittiska Turistbyrån, Klara Östra Kyrkogata 29, Stockholm
 • Bokfloran, Ekhagsvägen 5, Stockholm, www.bokfloran.se