HISTORIK

På följande sidor finns våra aktiviteter arkiverade från 2008 och framåt.
Se flikar i vänstermenyn.

För vissa aktiviteter finns utförliga referat som återfinns under huvudfliken Referat i vänstermenyn.

Bildbanken för resp år har rensats av utrymmesskäl.  

Historik 2018

Vårprogrammet 2018 i korthet

18/1                    Vi byter fröer

15/2                    Vi byter krukväxter

28/2                    Årsmöte med föredrag om pelargoner

28/2                    Start på årets pelargontävling

27/3                    Skapa en vacker entré, föredrag Helena Åhlund

10/4                    Fikastund med snack om Tusen Trädgårdar

18/4                    Beskära prydnadsbuskar och -träd

26/5                    Växtloppis i Tyresö Centrum

maj-sept              Trädgårdsvandringar

16/6                    Bussresa till Västerås-Hallstahammar

 

To 18/1 Vi byter fröer

Dags för fröbyte igen! Hoppas ni hunnit samla in en del! Fröer till grönsaker är efterfrågat – de brukar ta slut först. Populärt är också fröer till sommar­blommor och perenner. En och annan sår också buskar och träd.

Under tiden vi väljer och vrakar bland fröpåsarna byter vi erfarenheter och diskuterar ev frågor kring frösådd. Om du inte har egna fröer, så är du välkommen ändå! Ta gärna med påsar eller kaffefilter att samla fröerna i.

To 15/2 Vi byter krukväxter

I år är det dags för krukväxtmöte igen! Passa på att skaffa lite nytt grönt till fönsterbrädan! Och ta chansen att sprida dina favoriter till andra. Du kan ta med sticklingar eller hela plantor för att klippa på plats. Om du inte har egna plantor eller sticklingar, så är du välkommen ändå, det brukar räcka till alla!

Ta gärna med påsar så att du får med dig plantorna hem. 

Anmälan: Senast 12/2 till Sanna 073 982 7727 eller e-post till föreningen. 

Pelargontävling

2017 års vinnare i TTS Pelar-gontävling: Inger Nysjö från Trollbäcken. Pelargonen heter Tammo.

I förra årets pelargontävling deltog 18 personer och 15 av dessa visade upp sina alster på växtloppisen i september. Pelargontävlingen går till så att de tävlande hämtar en stickling av samma sort, sköter om den över sommaren och visar upp den i början av september, i samband med vår växtloppis. Bedömningen görs av en jury på två personer. Två vinnare koras och får pris med anknytning till trädgård. Vi räknar med att dela ut sticklingarna på årsmötet den 28/2.

On 28/2 Årsmöte med föredrag

Årsmöte med föredrag och start av årets pelargontävling

Välkommen till Årsmötet 2018!

Som vanligt börjar vi med årsmötesförhandlingar redan kl. 18:30. Sedan tar vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt Idéjakt och lotteri. Under pausen blir det också utdelning av pelargonsticklingar till pelargontävlingen. Därefter blir det föredrag och i år blir det på temat Pelargoner.

- Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 24/1 2018 till ord­förande; Sanna Brolin, Giffelvägen 7, 128 69 Sköndal, sanna.brolin@live.se.

- Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 24/1 till valberedningen Kerstin Segerfjord, 08 770 2201, kerstin.segerfjord@gmail.com.

(I styrelseförteckningen på sid 11 kan du se vilka mandat som går ut - och OBS - det är tillåtet att nominera sig själv!)

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsre­dovisning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post).

Föredrag om pelargoner

Som en ”kickstart” på årets pelargontävling har vi bjudit in Anita Österlund, från Svenska Pelargonsällskapet för att ge oss en inblick i pelargonernas värld. Hur vill de ha det för att trivas och frodas och vara på topp i början av september?

Ti 27/3 Skapa en vacker entré

En vacker entré kan vara mer än en gång fram till huset. Foto: H. Åhlund

Föredrag av Helena Åhlund, trädgårdsdesigner och -författare.

Hur skapar man en välkomnande entré som är något mer än en gång som leder fram till huset? Helena ger oss en inblick i hur man planerar och inreder ett av trädgårdens viktigaste rum: entrén. Den möter man ju varje dag året runt, så hur gör man den intressant alla årstider? Helena presenterar olika lösningar på hur man kan göra entrén både praktisk och snygg, och vi får tips på material som passar bra, staket, grindar, belysning och växter som ger karaktär och färg hela säsongen.

Anmälan: Senast 23/3 till Riitta 08 770 7412, eller via e-post till föreningen. 

Ti 10/4 Frågestund inför Tusen Trädgårdar

Frågestund med fika, inför Tusen trädgårdar den1 juli

För alla som har tankar på att visa sin trädgård för första gången, så ordnar vi en fikastund tillsammans med några medlemmar som haft öppet tidigare. Tillsammans hoppas vi kunna svara på era frågor och stötta med både goda råd och marknadsföring. Trädgården behöver verkligen inte vara perfekt för att besökarna ska få inspiration! Man får prata trädgård med så många och alla är så intresserade och berömmande!

Mariana, TTS-medlem – om sina erfarenheter av Tusen Trädgårdar

On 18/4 Beskära prydnadsbuskar och -träd

När vi skapar vår trädgård och ska välja prydnadsbuskar och -träd, så är beskärningen en faktor att räkna med. Lars Engström, landskapsingenjör på Växtbiten i Uppsala, tipsar om odlingsvärda prydnadsbuskar och -träd, med tonvikt på när och hur de ska beskäras – eller inte! Med rätt beskärning skapar man goda förutsättningar att plantorna ska utveckla och bevara sin karaktär­istiska skönhet.

Trädgårdsvandringar maj-sept

Våra trädgårdsvandringar går ut på att en grupp med 8-10 medlemmar träffas i varandras trädgårdar några sommarkvällar. Värden visar runt i sin trädgård, delar med sig av sina erfarenheter och bjuder på fika efteråt. Det brukar vara riktigt trevligt och ett bra sätt att lära känna andra trädgårds­intresserade. Alla anmälda träffas på ett uppstartsmöte i maj och gör tillsammans upp ett schema när man ska vara hos vem, så tänk igenom när du helst vill visa din trädgård.

Lö 26/5 Växtloppis i Tyresö Centum

 

Välkomna till vårens växtloppis på Bollmora torg vid biografen Forellen.

Hoppas ni hittar oss och att ni har gott om plantor att skänka. Medlemmar får som vanligt ”byta” plantor helt gratis, andra får betala 10 kr per planta. Större eller mer sällsynta plantor tar vi 20 kr för, även av medlemmar.

Lö 16/6 Trädgårdsresa till Västerås

 

Årets trädgårdsresa går med Ekman buss till Västerås och Hallstahammar med följande hållplatser.

Båthusgatan 1 och 2. Två 70-talsträdgårdar mittemot varandra på samma gata, men alldeles olika. Vi delar upp oss i två grupper och turas om. Här bjuds vi på kaffe!

Vallby friluftsmuseum, med bl a historiska trädgårdar med gammaldags växter och odlingar: från bondens kålgård till skolträdgården och borger­skapets lustträdgård.

Lunch hos Systrarna på Gaggerska gården. Efter lunchen kan vi strosa runt en stund till på gårdarna, innan vi far vidare.

Åsby Hem & Trädgård i Hallstahammar. Plantskola med inspirerande od­lingar och stort utbud av plantor.

Gustavsgatan. En villaträdgård på 1000 kvm i olika nivåer, där funkishus i klassisk stil möter moderna former och färger i trädgården. Här kan vi ta en medhavd fika innan vi vänder hemåt.