Arkiv 2015

On 14/1 Fröbyte

Hoppas du hann samla in lite fröer innan de långvariga regnen började i höstas. Och nu får du chansen att sprida dina favoriter till andra i föreningen. Paketera gärna i småportioner eller ta med påsar och pennor så kan vi portionera själva. Kaffefilter fungerar jättebra som påsar. Sortera i 4 grupper, så blir det enklare för andra att söka det de vill ha: Grönsaker, Ettåringar, Perenner och Övrigt. De placeras sedan på olika bord. Ta gärna med bilder på ovanliga sorter, så man kan se vad det ska bli. Vi tar med frökataloger och lite rekvisita för att visa hur man gör vissa moment i så-arbetet.

Tid: Onsdag 14 januari kl. 19-21

Plats: Föreningsgården Kvarnhjulet, Rum Navet, Pluggvägen 6C

Avgift: 30:- inkl. fika. Endast för medlemmar

Anmälan: Senast 10/1 till Lennart Lundkvist 742 3405  eller e-post till föreningen.

To 19/2 Klematis för alla lägen

Klematis är kanske den mest uppskattade blommande klätterväxten i svenska träd­gårdar. Med rätt val kan man ha blommande klematis i regnbågens alla färger från slutet av april till sent i september. Det finns småblommiga, och storblommiga, även buskformiga. Klematis är lättodlade, men ändå hör vi om många misslyckanden med just Klematis. Vi vet att olika sorter ska klippas på olika sätt – eller inte klippas alls, men vi tvekar ofta med saxen. Werner Stastny, tidigare ordförande och skapare av Svenska Klematissällskapet hjälper oss att reda ut begreppen och välja rätt sorter för våra förhållanden. Inspirerande bilder med klematis i olika trädgårdar tillsammans med perenner och rosor.

Tid: Torsdag 19 februari kl. 19-21

Plats: Föreningsgården Kvarn­hjulet, Kulturkaféet, Pluggvägen 6C

Avgift: 90:-  (60:- för medlemmar) inkl. fika och hembakad kaka

Anmälan: Senast 15/2 till Ingrid Granéli 08-712 6404 eller e-post till föreningen.

To 5/3 Möte med nya medlemmar

Glädjande nog har vi fått många nya medlemmar de senaste två åren, och vi vill gärna bjuda in er till en speciell träff. Ni får träffa några personer i styrelsen och får tillfälle att ställa frågor och komma med idéer. Vi får lära känna er lite bättre och berätta lite om hur vi jobbar och hur det går till på våra aktiviteter. Och framför allt så får ni lära känna varandra. Vi bjuder på en lättare måltid och en liten överraskning.

Minst 3 deltagare

Tid: Torsdag 5/3 kl 18:30-20:00

Plats: Vendelsömalmsskolan, Henriksbergsvägen 1, Vendelsö

Ingen avgift


Anmälan: Senast 21/2 till Sanna 073 982 7727 eller via e-post till föreningen

To 19/3 Årsmöte med föredrag

 

To 19/3  Årsmöte med föredrag

Välkommen till Årsmötet 2015!

Vi börjar med årsmötesförhandlingar, tar en fikapaus med smörgås och en god kaka. Sedan blir det föredrag; på temat ”Det gröna apoteket”. Alla får en lott, med dragning under fika­pausen.

- Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 12/2 till ordförande; Sanna Brolin, Giffelvägen 7, 128 69 Sköndal; sanna.brolin@live.se.

- Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 12/2 till valberedningen via Kerstin Segerfjord 08-770 2201, kerstin.segerfjord@bredband.net.

(I styrelse­förteckningen på sid 12 kan du se vilka mandat som går ut.)

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovis­ning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post).

Föredrag om chili

Plats: Föreningsgården Kvarnhjulet, Kulturkaféet, Pluggvägen 6C

Tid: Torsdag 19/3 kl. 18:30. Årsmötesförhandlingar till ca 19:30
Fikapaus med lottdragning till ca 20:00. Föredrag till ca 21:00

Inga avgifter: Föreningen bjuder på föredrag samt kaffe, smörgås och kaka.

Anmälan: Senast 12/3 till Anna 073 205 5909 eller via e-post till föreningen.

To 16/4 Woodland på svenska

Föredrag av Tomas Lagerström fd lärare och forskare vid SLU i Uppsala. Har du ett lite skuggigt hörn i trädgården, så kan du skapa ett ”woodland” – en rogivande lund med skuggälskande växter som trivs i en lite fuktig miljö. För det mesta använder vi nog den där hörnan till att samla bråte, fast det skulle kunna bli en frodig oas i trädgården. Har man inte ett skuggigt hörn, så kan man skapa det!

Tomas berättar hur man gör och vilka växter vi ska välja efter svenska förhållanden.

Tomas, som är landskaps­arki­tekt, växtexpert, växtutvecklare och huvudaktör för E-systemet har designat ”Ullbo Woodland Garden” i anslutning till SLU:s Kun­skapspark.

Tid: Torsdag 16 april kl. 19-21

Plats: Föreningsgården Kvarnhjulet, stora salen Nyfors, Pluggvägen 6B

Avgift: 100:- (70:- för medlemmar) inkl. fika och hembakad kaka

Anmälan: Senast 12/4 till Sanna Brolin 073 982 7727 eller via e-post till föreningen.

Trädgårdsvandringar - Maj-augusti

Trädgårdsvandringar - Maj-augusti

Våra populära trädgårdsvandringar fortsätter även i sommar. Det är fantastiskt roligt, och lärorikt, att hälsa på i varandras trädgårdar. Man byter erfaren­heter och idéer, lär av varandras framgångar och misstag, får massor av inspiration och goda vänner. Din trädgård kan vara gammal eller ny, stor eller liten – alla är väl­komna. Hoppas du vill vara med!

Uppstartsmöte sker i maj, då vi gör upp ett schema när var och en visar sin träd­gård. Datum och plats för uppstartsmötet meddelas snarast efter 15/4.

Anmälan: Senast 15/4 till Carina, 712 4037 eller e-post till föreningen.

Odla utan trädgård – Maj-september

Odla utan trädgård – Maj-september

TTS medverkar även i år i Tyresö Kommuns projekt Odla utan trädgård (OUT).

Vi deltar i odlingen av 2-3 lådor vid Wättinge Gårdsväg och hjälper till med kunskap och goda råd. Medlemmar som vill bidra är välkomna!

För mer information: Sanna Brolin, 073 982 7727 eller www.tyreso-kommun.se.

 

Lö 30/5 Växtmarknad i Trollbäcken

Lö 30/5  Växtmarknad i Trollbäcken

Hoppas ni har gott om plantor att skänka till vårens växtmarknad vid El-Tjänst i Trollbäcken. Medlemmarna får som vanligt ”byta” plantor helt gratis, andra får betala 10-20:-/planta till föreningen. Lite större och/ eller mer sällsynta plantor kommer vi att ta 20:- för - även av medlemmar. Man plockar tre plantor åt gången, visar medlemskort/betalar; sedan ställer man sig i kö igen, så att alla får en chans att fynda. Du kan också testa dina kunskaper på vår tipsrunda och vinna fina priser på vårt lotteri. Eller ta en fika och bara umgås en stund.

Tid/Plats: Lördag 30/5 kl. 11-13. Vid El-Tjänst på Vendelsövägen.

Inlämning: Växter kan lämnas in från kl. 10:30. Etikett med namn och färg ska finnas på varje planta.

Kontakt: För mer info, ring Carina Lenngren 712 4037.

Lö 13/6 Trädgårdsresa till Gryt

I år styr vi bussen söderut mot Gryt; vi hinner med två privata trädgårdar, äter lunch i den ena och fikar i den andra, och så besöker vi en handelsträdgård.

De senaste åren har betalningen för lunchen tagit onödigt lång tid, så i år bakar vi in lunchen i priset och därför ser det dyrare ut.

Billbäcks Plantskola, Norrköping. Vi var visserligen här för några år sedan, men hoppas ni ska hitta fina fynd på denna välsorterade handelsträdgård. Här kan man fika, men tiden är knapp. Ta gärna med kassar och märkpennor, så ni lätt hittar era kassar igen på kvällen.

Smedjans trädgård, Söderköping– stor naturtomt med vild och rufsig trädgård med mycket perenner, köksträdgård, buskar och träd. Här ska vi också äta lunch (á125:- som ingår i priset). Om vi har tur får vi sparris direkt från trädgården.
Se www.smedjan.net eller Trädgårdsriket, Östergötland

Jan och Karolas trädgård, Gryt. Stor rosträdgård med 450 sorter och ca 400 rhodo­dendron samt perenner, magnolior och ovanliga träd. Dammar, ljungplantering, lökplantering etc. Här finns plats att ta en medhavd fika innan vi vänder hemåt.
Se www.lilla-vik.se

Tid: Lördag 13/6. Avresa kl. 08:00 från Alléplan (Colorama), retur ca kl. 20:00.

Avgift: 505:- (medlemmar 405:-), inkl lunch 125:-. Vi åker med Lindkvists Buss.

Anmälan till Lennart Lundkvist 742 3405 och förskottsbetalning till PG 171 56-1 senast 26/5; ange vid anmälan om du vill ha kött, fisk eller vegetariskt till lunchen.

Anmälan blir giltig vid inbetalning av avgiften och är då bindande. Skriv BUSSRESA, namn och tel-nr eller e-postadress på talongen. Minst 30 deltagare - max 50. Först till kvarn gäller (räknat från betalningsdatum).