Arkiv 2016

 Vi byter fröer

Ti 19/1  Vi byter fröer

När man samlar fröer så står man ofta där med mer än man behöver. På vårt fröbytarmöte får du tillfälle att låta andra medlemmar få del av ditt överskott och du får del av deras. Även du som saknar fröer är välkommen, det brukar räcka till alla.

Om du tycker att du brukar misslyckas med frösådder eller bara får långa rangliga plantor – kom hit och få tips och råd! Ingrid Granéli informerar om frösådd. Det kommer att finnas frökataloger och lite annan rekvisita, och du får chans att vinna en bok.

Paketera dina frön i fröpåsar – kaffefilter fungerar bra – och sortera fröerna i 4 grupper: grönsaker, ettåringar, perenner och övriga. Ta gärna med bilder på ovanliga sorter.

Tid & plats: Tisdag 19 januari kl. 19-21. Vendelsömalmsskolan i Vendelsö, se sid 2

Avgift: 30:- inkl. fika. Endast för medlemmar

Anmälan: Senast 15/1 till Lena 08-712 4197, eller e-post till föreningen.

 

Skapa ditt eget fruktträd

On 10/2  Skapa ditt eget fruktträd

Föredrag av Stefan Boegård från Västerås Trädgårdsällskap.

Att ympa ett fruktträd, är ett sätt att skaffa den eller de sorter man vill ha fastän plantskolorna har ett mycket begränsat urval av namn­sorter. Fruktträd i plantskolor och trädgårdsbutiker består av en grundstam där man ympat in en s k namnsort och som fått växa till sig några år före försäljningen. Urvalet äppelsorter är dock ofta begränsat till några tiotal av de allra vanligaste, medan det i landet finns flera hundra välkända och odlingsvärda sorter.

Stefan berättar om några olika grundstammar och deras egenskaper, hur man samlar och förvarar ympar och vad som krävs för en lyckad ympning. Han beskriver några olika sätt att ympa och visar handgreppen praktiskt. Stefan är ord­förande i Västerås Trädgårdsällskap (1 av 2) och håller kurser i både trädbeskärning (har Grönt kort) och ympning.

Tid & plats: Onsdag 10 februari kl. 19-21. Tyresö Bygdegård, se sid 2

Avgift: 90:- (60:- för medlemmar) inkl fika

Anmälan: Senast 8/2 till Ingrid 712 6404, eller e-post till föreningen.

 

Vi byter krukväxter

To 25/2  Vi byter krukväxter

För två år sedan hade vi ett möte med krukväxter på dagordningen. En del tog med hela plantor som vi fick ta sticklingar av, andra hade med sig sticklingar planterade i jord eller inlindade i fuktigt hushållspapper. En del gav bort vuxna plantor. Alla modeller fungerar! Titta runt i fönstren och se vad du kan dela med dig av – och om det finns en glugg där något nytt skulle kunna ta plats.

Mejla gärna någon fråga som du tycker vi ska ta upp under mötet.

Tid & plats: Torsdag 25 februari kl. 19-21. Vendelsömalmsskolan, se sid 2

Avgift: 30:- inkl. fika. Endast för medlemmar

Anmälan: Senast 23/2 till Kerstin 0708 205 395, eller e-post till föreningen.

 

Årsmöte med föredrag

Ons 16/3  Årsmöte med föredrag

Välkommen till Årsmötet 2016!

Vi träffas i Bygdegårdens trevliga lokal i Stora huset och börjar med årsmötes­förhandlingar. Sedan tar vi en fikapaus med smörgås och en god kaka, Idéjakt och lotteri. Därefter blir det föredrag på temat ”Växternas botaniska namn”.

- Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 9/2 till ordförande; Sanna Brolin, Giffelvägen 7, 128 69 Sköndal; sanna.brolin@live.se.

- Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 9/2 till valberedningen via Kerstin Segerfjord 08-770 2201, kerstin.segerfjord@bredband.net.

(I styrelseförteckningen på sid 12 kan du se vilka mandat som går ut.)

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovis­ning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post).

Motion från 2015 som vi nu ska besluta om:

  • Hur uppskatta/belöna ledamöter och arbetsgrupper.

Föredrag:

Växternas botaniska namn

På mångas begäran - om växter­nas botaniska namn. Varför heter de som de gör och vad betyder namnen egentligen?
Ida Trift. Doktor i systematisk botanik och tidigare ordförande i Stockholms botaniska sällskap lär oss grunderna.

Tid: Onsdag 16/3 kl. 18:30. Årsmötesförhandlingar till ca 19:30
        Fikapaus med lottdragning till ca 20:00. Föredrag till ca 21:00
Plats: Tyresö Bygdegård, se sidan 2

Inga avgifter: Föreningen bjuder på föredrag samt kaffe, smörgås och kaka

Anmälan: Senast 13/3 till Olle 08-777 4285, 073 642 6746, eller via e-post till föreningen.

 

I rosengården

To 14/4  I rosengården

Föredrag av Anette Mallalieu-Sand från Nora.

Med utgångspunkt från de fem rosfamiljer som ”härskade” i Europa på 1700-talet, visar Anette oss de bästa hybriderna för olika lägen. När sedan de moderna rosorna kom till Europa startade ett idogt förädlingsarbete med fokus på spektakulära färger och återkommande blomning. Anette visar inspirerande bilder och tipsar om plantering och skötsel. Anette driver Sveriges största privata rosengård, Villa Sandoro i Nora (TTS var där på trädgårdsresa 2010!)

Tid & Plats: Torsdag 14 april kl. 19-21. Tyresö Bygdegård, se sid 2

Avgift: 90:- (60:- för medlemmar) inkl fika

Anmälan: Senast 12/4 till Olle 08-777 4285, 073 642 6746, el. e-post till föreningen.

 

Stenloppis

Sö 17/4  Stenloppis hos Trivselträdgårdar

Även i vår kan vi fynda marksten hos Trivselträdgårdar! Många sorter, nytt och begagnat, men inte så mycket av varje sort; t ex. ölandssten, betongplattor i vitt
och mörkgrått, granit, storgatsten, marmorplattor etc. Nu ännu billigare, allt ska bort! För ev. frågor ring Ingeli 08 770 1099 eller mejla till föreningen.

 

Söndag 17 april kl 14-16

Strandallén 4, Tyresö Strand

I samarbete med Trivselträdgårdar.

 

Cirkel inför Tusen Trädgårdar och Trädgårdsvandringar

Cirkel inför Tusen Trädgårdar i april

Om du funderar på att öppna din trädgård på Tusen Trädgårdar den 3/7  och är nyfiken på hur det går till, så passa på att ansluta dig till vår cirkel. Vi går igenom vad man bör planera och tänka på och hjälper till med marknadsföring. Skicka ett mejl som intresse­anmälan, så kallar vi när det blir dags – någon gång i april! info@tyreso-tradgardssallskap.se.

 

Trädgårdsvandringar i maj-september

Kom med i vår populära sommaraktivitet; Trädgårdsvandring! Det är fantastiskt roligt, och lärorikt, att hälsa på i varandras trädgårdar. Man byter erfaren­heter och idéer, lär av varandras framgångar och misstag, får massor av inspiration och goda vänner. Din trädgård kan vara gammal eller ny, stor eller liten – alla är väl­komna. Hoppas du vill vara med! Uppstartsmöte sker i maj, då vi gör upp ett schema när var och en visar sin träd­gård.

Anmälan: Senast 15/4 till Carina, 08 712 4037, eller e-post till föreningen.

Datum och plats för uppstartsmötet meddelas snarast därefter.

Växtmarknad i Tyresö Centrum

Lö 21/5  Växtmarknad i Tyresö Centrum

OBS Ny plats för vårens växtmarknad: på Bollmora torg – invid Bio Forellen.

Hoppas ni hittar oss, och att ni har gott om plantor att skänka. Med­lemmarna får som vanligt ”byta” plantor helt gratis, andra får betala 10:- per planta till före­ningen. Större eller mer sällsynta plantor tar vi 20:- för, även av medlemmar. Du kan också testa dina kunskaper i vår frågesport och vinna fina priser på lotteriet, ta en fika och umgås en stund.

Tid/Plats: Lördag 21/5 kl. 11-13. Bollmora Torg, vid biografen Forellen.

Inlämning: Växter kan lämnas in från kl. 10:30. Etikett med namn och färg ska finnas på varje planta.

Kontakt: För mer info, ring Carina Lenngren 08 712 4037.

Kom ihåg medlemskortet!

 

Trädgårdsresa till Örebro

Lö 18/6  Trädgårdsresa till Örebro

Årets trädgårdsresa går med buss till Örebrotrakten, och örebroarna har verkligen hjälpt till att tipsa om sevärdheter för den här resan. Vi åker med Lindkvists Buss.

In horto salus. Tina hälsar oss välkommen till sinvillaträdgård med rosor, perenner, damm, bäck och stort stenparti.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park. Vi går runt och njuter av Blomstergården, Rosengården, Magnolialunden, Rhododendronparken, Örtagården och Vattendraget. Sedan äter vi lunchbuffé på restaurang Stadsträdgården.

Plantshopen Trädgårdsväxter. Vi brukar ju vilja shoppa också, och Ingemar ger oss 10% rabatt mot uppvisande av färdkortet (Boarding Card).

Förädlad naturträdgård, Pia och Ulf hälsar oss välkomna till sin välfyllda villatomt på 924 kvm. Stor variation på buskar, träd, perenner och sommarblommor, slingrande gångar mellan olika trädgårdsrum och sittplatser. Utsmyckningar i varie­rande material.

Tid: Avresa lördag 18/6 kl. 08.00 från Alléplan (Colorama), retur ca kl. 20.

Avgift: 475:- (medlemmar 375:-) inkl. lunchbuffé à 95:-
Anmälan: ska göras senast 20/5; enligt följande:
- Ring till Lennart Lundkvist 08-742 3405 för att kolla om det finns plats
- Betala in avgiften till PG 171 56-1, ange ’buss’ + namn
OBS – du ska både ringa och betala, innan anmälan är giltig och bindande.
Minst 30 deltagare, max 54 - och först till kvarn gäller.

Trädgårdsbesök Tullinge, Botkyrka 13/8

Besök i Torvans Trädgård i Tullinge och Sturehovs slott i Botkyrka.
22 glada medlemmar hängde med på utflykten och upplevde Pias inspirerande trädgård, handlade massa fina plantor, beundrade en enorm fuchsiasamling på Sturehof och handlade prydnadskeramik för trädgården!
Tack alla som var med!

 

Lö 3/9  Växtloppis på Tyresöfestivalen kl 12-16.

Vi fick jättemycket plantor, men vid tre-tiden var det bara några slokande typer kvar. Samtidigt började det regna, så vi började packa ihop. Festivalledningen gillar inte att vi avviker i förtid, men lite civil olydnad var på sin plats. 
Tack alla som skänkte plantor, och tack alla som köpte lotter och gjorde frågesporten.
Det var en lyckad dag, trots regnet!

On 14/9  Köksträdgård för alla sinnen
Föredrag av Lena Israelsson, välkänd trädgårdsjournalist och -författare. Låt grön­sakslandet bli ett blickfång i trädgården i stället för att gömma det på bakgården!
Njut av kål och squash i alla former och färger, av det gracila bladverket hos dill, morötter och bronsfänkål. Av gräslökens vackra blommor på försommaren och bönbaljorna i olika färger och mönster lite senare. Se rödbetsblasten ihop med mangold och alla sorter av sallat. Lena tar fokus på både det vackra och nyttiga,
och att gourmetmatlagningen börjar redan i grönsakslandet.

Tid: Onsdag 14/9 Kl. 19-21.
Plats: Tyresö Bygdegård, Kyrkvägen 7, se karta sidan 2.
Avgift: 90:- (medlemmar 60:-) inkl. fika och hembakt.
Anmälan senast 12/9 till Carina 08-712 4037 eller via e-post till föreningen.

Ti 18/10  Den vintergröna oasen
Föredrag av Per Bürger, trädgårdsmästare från Köping med känsla för vintergrönt. Om rhododendron i samplanteringar med andra vintergröna buskar och barrväxter. Med rätt val av barrväxter, rhododendron och andra städsegröna växter kan vi skapa vintergröna oaser, som inte blir till en skog på några år. Per berättar om bra val, och hur vi ska sköta plantorna för bästa resultat.

Tid: Tisdag 18/10 Kl. 19-21.
Plats: Tyresö Bygdegård, Kyrkvägen 7, se karta sidan 2.

Ti 8/11  Vi ”chattrar” och pysslar!
Vi gör en omstart på vår årliga bildkväll och sätter fokus på erfarenhetsutbyte och samvaro. Ta med problem som du vill diskutera så hjälps vi åt att finna lösningar. Det kan gälla hur man ska göra med ett parti i trädgården, en växt som inte vill eller vill för mycket, vilka växter som skulle passa i en viss rabatt – eller vad du vill!

I bakgrunden kommer bilder att rulla på. Ta också med material för ett jularran­gemang, så inspirerar vi varandra till kreativa stordåd även på det området.

Vi bjuder på fika förstås, med pepparkakor och alkoholfri glögg.

Skicka gärna bilder till bildspelet, och gärna i god tid innan, ca 21/10 till Ingrid; g.ingrid@gmail.com .

Tid: Tisdag 8/11 Kl. 19-21.
Plats: Vendelsömalmsskolan Henriksbergsvägen 1, se karta sid 2
Avgift: Ingen avgift, endast medlemmar.
Bildinlämning ca 21/10 till Ingrid enligt ovan
Anmälan senast 5/11 till Ingrid 08-712 6404 eller via e-post till föreningen.