Arkiv 2017

Fröbyte 19/1 2017

 

Vi hade ett härligt Frömöte och många glada medlemmar mötte upp! Många fröer bytte ägare. Mycket trevlig stämning och lärorikt erfarenhetsutbyte. Kärt återseende för många efter juluppehållet och flera nya ansikten som vi hoppas få se mer av. Valberedningen var på alerten och lär ha fått lite tips. Lena H spelade in ett avsnitt för Tyresöradion, se nedan. 
 
Som kommentar till bilden. De flesta har börjat gå hem och det finns inte så mycket fröer kvar. Tjejerna som vänder ryggen åt kameran är djupt involverade i diskussioner om purpurvinda och blomman för dagen.
Nästa år måste vi ha lite mer grönsaksfröer !
 
 
Ti 14/2  Skapa en mormorsträdgård
 

Föredrag av Dan Rosenholm, trädgårdsdesigner, -fotograf, och -skribent – allt i ett – och som hållit uppskattade föredrag hos oss tidigare.

Egentligen är en riktig mormorsträdgård vad vi alla i hemlighet längtar till innerst inne, eller hur? Vad är det egentligen som kännetecknar en sådan, och hur ska man tänka när man skapar den? Vilka förutsättningar krävs och vilka växter ger den där frodiga, robusta känslan? Dan som skrivit inspire­rande artiklar i ämnet, delar med sig av sina erfarenheter och ger förslag på blommiga och tåliga perenner och andra växter för olika lägen.

 

Var med i vår pelargontävling

Vem får fram årets vackraste pelargon? I början av april kan du hämta en pelargonstickling, sköta om den i fem månader och sedan visa upp den i början av september, i samband med vårt växtloppis. Bedömningen görs av en jury, som utser två vinnare. Publiken får också rösta fram sin favorit. Vinnarna belönas med priser. För frågor, kontakta Ingrid 08-712 6404.

 

Bli trädgårdsrallare och hjälp varandra

Vill du få hjälp med något projekt i sommar? Bli trädgårdsrallare, så kommer 5-6 personer och jobbar en förmiddag hos dig. Din insats: att bjuda på lunch efter avslutat värv, och att hjälpa till hos de andra på samma sätt. Förutom att saker blir gjorda så är det både kul och intressant. 2016 var det 5 tjejer som prövade på det här arbetssättet, och de har bara goda erfarenheter.

 

On 15/3  Årsmöte med föredrag

Välkommen till Årsmötet 2017!

Som vanligt börjar vi med årsmötesförhandlingar redan kl 18:30. Sedan tar vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt idéjakt och lotteri. Därefter blir det föredrag och i år blir det på temat ”Det gröna apoteket”.

- Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 8/2 till ordförande                      Sanna Brolin, Giffelvägen 7, 128 69 Sköndal, sanna.brolin@live.se.

- Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 8/2 till valberedningen                     via Eva Hallberg, 070 942 8716, ehallberg2@telia.com.

(I styrelseförteckningen på sid 11 kan du se vilka mandat som går ut - och OBS - det är tillåtet att nominera sig själv!)

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsre­dovisning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post).

Det gröna apoteket.

Ingegerd Sandström, berättar om olika medicinalväxter; hur de används, om myter och fakta och kanske lite om ”häxorna” som traditionellt kunde det här med örternas medicinska för­måga.

 

Stadsträdgårdsvandringar, maj-sep

I sommar gör vi en paus med de traditionella trädgårdsvandringarna och inriktar oss i stället på sevärda parker i Stockholm med omnejd. Vi väljer ut ett antal mål från Hasse Westers bok ”Stockholms gröna rum” och gör till­sammans upp ett schema med 5-6 besök under sommaren. Alla får vara med och påverka vilka platser vi ska besöka. Vi räknar med att kunna av­sluta varje möte med en fika i närheten, så att vi får tillfälle att diskutera våra olika iakttagelser. 

 

To 20/4  Den goda jorden

Föredrag och demonstration av Patrick Björck, passionerad växt- och svamp­nörd från Sparreholm.

Vi får lära oss om marklära och näringslära, olika jord- och marktyper och olika växters krav på jordmån. Patrick har bl a drivit blomsterhandel, garden center och produktionsplantskola och är en eftertraktad föreläsare när det gäller jord till våra trädgårdsväxter. Patrick kommer också att beröra de olika jordar och jordförbättringsmedel som finns i handeln. Vilka behövs  - egentligen? Färre än man tror! 

 

To 4/5  Möte för nya medlemmar

Du som är ny medlem 2015-2016 eller 2017 är hjärtligt välkommen till ett avspänt möte i Vendelsömalmsskolans trevliga lokaler på kvällen den 4 maj. Syftet är att vi ska få träffa varandra och disku­tera vad man har för förväntningar med sitt medlemskap; vad kan före­ningen göra för dig, och finns det kanske något du kan göra för föreningen?
Vi bjuder på enklare förtäring och lotteri med priser för alla.

 

Lö 27/5  Växtloppis i Tyresö Centrum

Välkomna till vårens växtloppis på Bollmora torg vid biografen Forellen.

Hoppas ni hittar oss, och att ni har gott om plantor att skänka. Medlemmar får som vanligt ”byta” plantor helt gratis, andra får betala 10 kr per planta. Större eller mer sällsynta plantor tar vi 20 kr för, även av medlemmar. 

 

Lö 17/6  Trädgårdsresa till Nyköping

Årets trädgårdsresa går med buss till Oxelösund och Nyköping. Ta gärna med en smörgås, för lunchen blir lite sen. Vi åker med Lind­kvists Buss­trafik och har bokat in följande hållplatser.

Margaretha och Klas Roos i Nyköping. En magnifik trädgård i olika japanska stilar. Även en mossträdgård. Här bjuds vi på kaffe!

Monika och Peter Knutsson i Oxelösund. Liten samlarträdgård med asiatisk touch. Stenpartier, våtbäddar och kreativ användning av sten. Växter till försäljning.

Lunch på Sailor vid hamnen i Oxelösund.

Linuddens plantskola. Största magnoliaspecialisten med gården full av växter som kan vara svåra att hitta i andra plantskolor, både för entusi­aster och amatörer.

Lasses och Marjuts Trädgård utanför Nyköping. Stor, kuperad skogs­tomt med rum i olika stilar och med många ovanliga växtarter. 

 


Hösten 2017

Lö 12/8  Workshop hos Trivselträdgårdar

För två år sedan hade vi en uppskattad workshop hos Trivselträdgårdar vid Strandallén. Det var nästan ingen hejd på vilka olika saker man kunde göra med armeringsnät och lite skrot som vi fick plocka åt oss på platsen. Tyvärr blev det lite kö till svetsfunk­tionärerna Lennart och Olle, men det förstörde inte stämningen eller kreativiteten.

Nu tycker vi det är dags att göra något handfast igen, och Trivselträdgårdar föreslår att vi jobbar på temat växtstöd.

Armeringsnät och armeringsjärn kommer att finnas på plats, och ingår i avgiften. Om du har andra idéer, så ta med eget material. (Avgiften justeras därefter!)

Lennart från TTS och Wille från Trivselträdgårdar hjälper till med svets­ningen och om det blir dåligt väder så finns det plats i verk­staden.

Max 12 deltagare, minst 6. 

 

Lö 26/8  Trädgårdsbesök i Tyresö

Ett verkligt fint tillfälle för våra medlemmar att besöka några trädgårdspärlor i våra hemtrakter. Vi samåker i egna bilar och intar lunchfika i Veronicas trädgård.

 

1. Veronica i Fornudden

Stor kuperad trädgård med allt utom köksträdgård! Här finns vattenfall, dammar, grupper med olika stilar som japanskt, engelskt och stora perennrabatter. Här finns många sittplatser, så vi tänker att vi intar en lunchfika här innan vi åker till nästa ställe. 

Därefter åker vi till Trädgårdshuset i Skarpnäck, där vi denna dag får 20% rabatt!

 

Lö 2/9  Växtloppis på Tyresöfestivalen 

Hoppas ni har gott om plantor att skänka till höstens växtmarknad/-loppis på Tyresö­festivalen! Där visar Tyresös föreningar upp sig och ordnar olika aktiviteter och vårt bidrag är just växtloppis. Våra medlemmar får som vanligt ”byta” till sig plantor helt gratis, medan andra får betala 10-20:-/planta till föreningen. Lite större och/ eller mer sällsynta exemplar tar vi 20:- för - även av medlemmar.