Trädgårdsrallare

Vi hjälper varandra med trädgårdsprojekt

Allt går fortare och lättare när man jobbar ihop några stycken. Om man gnetar på med att rensa en slänt 3 timmar om dagen i 5 dagar så är det klart att man åstadkommer resultat. Men om man samlas 5 personer och jobbar tillsammans i tre timmar så hinner man lite mer och har roligt samtidigt. Det är vad trädgårdsrallarna gör. Den man jobbar hos bjuder på lunch efter arbetet.

Se nedan berättelsen om 2016 års trädgårdsrallare.

OBS Ytterligare en bild (Färdigt) är inlagd den 26 jan i Riittas berättelse!


 Inget trädgårdsrallarprojekt är planerat för 2018!

Trinntorp 29/5 - Ingeli

Efter trädfällning för ett par år sedan hade jag ved liggande både här och där, och det fanns inte plats i vedskjulet. För att städa upp inför Tusen Trädgårdar, så krävdes en massiv insats.

Idén var först att göra en rundstapel, men det skulle ta för stor plats, så det fick bli en rektangulär stapel. Jag grundade i förväg med lastpallar och lade ut ett par rader ved, sedan fattade alla galoppen snabbt. Under lunchen konstaterade någon att fogarna på uteplatsen behövde rensas. ”Det tar inte lång stund”, sa Lena. Och så lyfte vi bort bord och stolar. Jag plockade fram knäskydd, rensjärn, en hink med stenmjöl som jag råkade ha, sopkvastar och trädgårdsslangen och vips så var det rensat!

Älta 5/6 - Gunnel

Jag har länge gått och sneglat på en bergknalle utanför köksfönstret. Om man kunde skala bort mossan och ogräset skulle det bli som en klipphäll, en skärgårdsö. Men jag har dragit mig för jobbet, så jag chansade på rallarprojektet.

Under lunchen hos Ingeli gjorde vi upp vilka verktyg som skulle behövas och vilka som kunde ta med vad. Det handlade om skrapor av olika modell, spadar av olika storlek, en fyllhammare, stålborstar, ogräsjärn, sekatörer av olika grovlek för ev rötter etc. Med hjälp av hinkar och plastsäckar fick vi undan renset och min man körde det senare till återvinningsstationen. Vi hann också med att justera kantstenar utefter grusgången på platsen. Kantstenar har ju en benägenhet att liksom sjunka ner i jorden efter några år. Nu är jag jättenöjd med den sidan av huset.

 

Skälsätra 26/7 - Lena

Jag hade så många projekt på gång och hade svårt att bestämma mig för vilken del av trädgården vi skulle jobba med. Men på uppstartsmötet konstaterade vi att alla förslag låg inom ramen för vår förmåga, så jag behövde inte bestämma mig förrän veckan innan. Uppmuntrad av jobbet hos Gunnel, bestämde jag mig för att frigöra bergsknallen utmed verandan.

Samma uppsättning verktyg, alltså - och samma tur med vädret.

Närmast verandan var berget tätt av småtallar, ljung, stora kungsljus (vars rötter låg långt inne under verandan) och vildgräs. Högre upp var det bara mossa och en och annan ljungplanta. Alla jobbar på under tystnad, sen blir det ett himla tjatter, när vi pausar. Och resultatet är såå glädjande.

Skälsätra 12/8 - Katarina

Jag hade också många möjliga projekt, men valde att ge oss på en remsa mot granntomten som skulle rensas från snår av klasespirea och annat sly, samt kirskål för att ge plats för en bär- och fruktträdgård. Mest använd­bara verktygen här var sekatör och spade. Helt otroligt att vi lyckades få hela ytan fri! På min sida om tomtgränsen är det ganska plant, men på grannens sida är det en både brant och bred slänt. Där fanns en och annan fin buske vad vi kunde se, men däremellan lika mycket sly och ogräs, så lunch­snacket kom till stor del att handla om hur jag skulle kunna spärra av, så att nytt ogräs inte tog sig in med detsamma i min fruktträdgård.

Brevik 20/8 - Riitta

Jag har en jobbig slänt mot gatan, med vildgräs och ogräs. Jag har haft en ordentlig presenning över den i ett par år och nu var det dags att gräva upp den. Ett typiskt jobb för trädgårdsrallarna – det kom så lägligt!

Gräset var ganska lättrensat, men rötter från granen och delvis också från ett körsbärsträd uppe på platån, var svårbemästrade. Lite svårt var det också längst ner mot staketet. Men arbetet gick jättebra och förbipasserande grannar tyckte det såg roligt ut.

Renset körde vi bort direkt med skottkärra till ett stup där det väl så småningom blir jord. Jag är mycket nöjd med resultatet och kan nu fokusera på att fylla på jord och plantera marktäckare höga perenner och kanske lite prydnadsgräs. Granen har jag låtit ta bort.